Εμβρυομεταφορά, εμφύτευση & μετά...



Είναι γνωστό, ότι η δυσκολότερη περίοδος κατά την διάρκεια μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι δύο εβδομάδες αναμονής. (2ww- two week wait!)

Κάθε γυναίκα περιμένει τα συμπτώματα τα οποία θα της δείξουν ότι ο κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν επιτυχής και συνεπώς η γυναίκα είναι έγκυος.

Αλλά, καθεμία περίπτωση είναι διαφορετική , γι’ αυτό και κάποιες γυναίκες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα καθόλου. Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι σχετικά με το πώς αισθάνονται οι εγκυμονούσες, με αποτέλεσμα να αντιδρούν υπερβολικά με αυτά τα συμπτώματα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Οι περισσότερες φυσιολογικές εγκυμοσύνες δεν γίνονται αντιληπτές μέχρι οι γυναίκες να μην εμφανίσουν περίοδο(περίπου 4-6 εβδομάδες).Αυτή είναι η περίοδος όπου οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα , όπως η ναυτία ή η ευαισθησία στο στήθος. Το πρωτόκολλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτρέπει στις γυναίκες να ανακαλύψουν ότι είναι έγκυες πολύ πιο σύντομα απ’ ότι στην περίπτωση της φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Συνεπώς , τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά και πολύ πιο δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν.

Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε με κάθε τσίμπημα, αλλά να προσπαθούμε να διατηρούμε την ηρεμία.


Δεν υπάρχει σύμπτωμα που να σου λέει ότι είσαι ή όχι έγκυος.

Συμπτώματα που είναι συχνά αναφερόμενα από γυναίκες κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων αναμονής.

Κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων αναμονής.

Αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση της θερμοκρασίας, δημιουργία κηλίδων, κράμπα, σφίξιμο στην κοιλιά , τσίμπημα στην κοιλιά, κόπωση , πονοκέφαλοι, εκκένωση, ευαισθησία στο στήθος , ιδρώτας τη νύχτα, ή καθόλου συμπτώματα.

3-4 εβδομάδες
Εμετός / ναυτία, κηλίδες, κράμπες, συχνοουρία, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, πονοκέφαλοι ,συναισθηματισμοί, φούσκωμα.

Μετά από έναν μήνα
Χαμηλός πόνος στην πλάτη, διατροφική λαχτάρα, κηλίδες, κράμπες, συχνοουρία, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, δυσκοιλιότητα, συναισθηματισμοί, ζάλη, κράμπες στα πόδια.

LINK:
Οδηγίες μετά την εμβρυομεταφορά (ΦαρμακευτικήΥποστήριξη / Παρενέργειες )http://www.kosmogonia.gr/02_05_implantation.htm

Comments

Anonymous said…
Πραγματικά είναι η πιο δύσκολη φάση στην ivf. Οι 2 αυτές εβδομάδες φαίνονται αιώνες και ο χρόνος κυλά πολύ δύσκολα. Το μυαλό φεύγει ελάχιστα από "εκεί" για να επιστρέψει πάλι με μεγαλύτερα ερωτηματικά στην κάθε μηδαμινή ενόχληση που εκλαμβάνεται και ερμηνεύεται σαν "σύμπτωμα" ή όχι. Νομίζω πως αυτές οι 2 εβδομάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση στην όλη διαδικασία.

Θα μπορούσαν αλήθεια κάποιοι εξειδικευμένοι σύμβουλοι στην ivf να έφτιαχναν μία λίστα με do's & dont's γι' αυτήν την κρίσιμη περίοδο; ίσως κάποιες χρήσιμες "συμβουλές" για ένα πιο ανώδυνο πέρασμα μέσα από αυτές τις 2 εβδομάδες;

Με την ευκαιρία (τώρα μόλις σας ανακάλυψα) θα ήθελα να σας πω "καλορίζικο" το μπλογκ και πολλά συγχαρητήρια για την σελίδα της Κοσμογονίας. Συνεχίστε και δυναμώστε την πολύ βοηθητική δουλειά σας και εδώ!
kosmogonia said…
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την περίοδο μετά την εμβρυομεταφορά παρ'όλο που έχουμε κάποια στοιχεία από μελέτες σε ζώα που μας οδηγούνε σε κάποιους μηχανισμούς της εμφύτευσης. Ακόμα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί πολύ καλά έμβρυα δεν μας οδηγούν σε εγκυμοσύνες.

Η περίοδος αναμονής της γυναίκας μέχρι να δει αν η προσπάθεια της κατέληξε σε εγκυμοσύνη είναι πολύ δύσκολη και βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιες αλλάζουν τελείως τον τρόπο ζωής τους και την συμπεριφορά τους. Οι σκέψεις τους είναι συνέχεια γύρω από το σώμα τους και ειδικά γύρω από την "κοιλιά" τους. Πολλές είναι αυτές που και τις 14 ημέρες τις περνουν στο κρεβάτι πιστεύοντας έτσι ότι αυτό θα βοηθήσει στο να είναι επιτυχημένη η εμφύτευση. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτές που δεν αλλάζουν τίποτα από την καθημερινή τους ζωή παρά μόνο κάποια πράγματα που θα ήταν αντικειμενικά υπερβολικά.

Τελικά δεν είμαστε σε θέση να πούμε τι από τις δύο περιπτώσεις είναι και η πιο σωστή αφου πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται μέσα στον οργανισμό που μας δίνει εγκυμοσύνη. Το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε σε κάθε γυναίκα είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα της δοθουν από το κέντρο και να συνεχίσει την ζωή της σε ήπιους ρυθμούς. Ας λάβουμε υπ'οψη μας και τις περιπτώσεις που μια εγκυμοσύνη που έρχεται με φυσιολογικές συνθήκες η γυναίκα δεν γνωρίζει καν τις πρώτες 14 ημέρες ότι μεγαλώνει ένα έμβρυο στο σώμα της.
Anonymous said…
γεια σας.ανταποκρίθηκα άριστα στην ορμονοθεραπεία και πριν 2 μέρες μου έγινε η εμβρυομεταφορά.ο γιατρός μου συνεχώς μου λέει ότι όλα θα πάνε καλά αλλά εμένα μου καρφώνεται στο μυαλό η μονόκερη μου μήτρα.πείτε μου στην περίπτωσή μου είναι δύσκολη η εμφύτευση ή πιο δύσκολη η συνέχεια της κύησης?
kosmogonia said…
Ο ρόλος μας είναι να σας ενημερώσουμε και να σας καθοδηγήσουμε σωστά στην κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματός σας, αξιολογώντας με επιστημονικό τρόπο την κατάστασή σας.

e-συμβουλευτική
Επικοινωνείστε με τον Giles Palmer και συνεργάτες του

e-mail emmi : emmi@cellscience.com

e-mail Giles Palmer : kosmogonia@cellscience.com
dora said…
Ωστόσο, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι πόνοι τύπου περιόδου στο κάτω μέρος της κοιλιάς είναι φυσιολογικοί μετά την εμβρυομεταφορά; Πόσο διαρκούν; Οφείλονται στην ωοληψία που προηγήθηκε; Τι άλλα συμπτώματα μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικά και δεν πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε;

Κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να περιληφθεί μια λίστα μη ανησυχητικών για την υγεία συμπτωμάτων.

Popular Posts