«Η πρώτη τράπεζα ιστών ωοθήκης στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα στο ΜΗΤΕΡΑ»








«Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για αρκετές νέες γυναίκες με καρκίνο αποτελεί η δυνατότητα απόκτησης παιδιών μετά τη θεραπεία. Υπολογίζεται ότι ένας στους 50 ενήλικες έχει επιβιώσει μετά από μια κακοήθη ασθένεια. Οι σύγχρονες δυνατότητες θεραπείας του καρκίνου κάνουν δυνατή την απόλυτη θεραπεία στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν θεραπευτεί αντιμετωπίζουν το ερώτημα: «Μπορώ να κάνω παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας;»

Η Μαιευτική/Γυναικολογική & Παιδιατρική Κλινική «ΜΗΤΕΡΑ» ανακοινώνει τη δημιουργία της πρώτης τράπεζας ιστών ωοθήκης για νεαρές γυναίκες με καρκίνο στην Ελλάδα με υπεύθυνο τον Δρ Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, Αναπληρωτή Διευθυντή της Κλινικής Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ιnnsbruck στην Αυστρία.

Αν και η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι τόσο απαραίτητες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καταστρέφουν δυστυχώς όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα αλλά και υγιή κύτταρα του οργανισμού, όπως τα κύτταρα των ωοθηκών.

Η αφαίρεση ιστών ωοθήκης με λαπαροσκόπηση και η κατάψυξή τους, με στόχο την επαναμεταμόσχευση μετά το τέλος της θεραπείας, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδο διατήρησης γονιμότητας, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στη γέννηση έξι υγιών παιδιών παγκοσμίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η μεταμόσχευση ιστών ωοθήκης, όπως φαίνεται από την τελευταία ανακοίνωση στα πλαίσια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, όπου δημοσιεύτηκε η γέννηση ενός υγιούς παιδιού μετά απο τοποθέτηση ωοθήκης στο σώμα μιας 39χρονης γυναίκας με πρόωρη διακοπή του φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών της, αποκτά μεγάλη σημασία, γιατί δίνει ελπίδα απόκτησης παιδιών σε γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της μητρότητας μετά το τέλος της θεραπείας.

Το πλεονέκτημά της σε σχέση με την κατάψυξη ωαρίων είναι η μακροπρόθεσμη χρήση του ιστού, που καλύπτει όχι μόνο το πρόβλημα της γονιμότητας αλλά και την παραγωγή των ορμονών, η έλλειψη των οποίων οδηγεί διαφορετικά σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

O υπεύθυνος της τράπεζας ωοθηκών Δρ Ζερβομανωλάκης πραγματοποίησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στη Γερμανία, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ως Αναπληρωτής Διευθυντής της Κλινικής Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck o Δρ Ζερβομανωλάκης είναι υπεύθυνος για τη μοναδική τράπεζα ωοθηκών στην Αυστρία.
Η εργασία του και η μακρόχρονη εμπειρία του έχουν τιμηθεί με τα ερευνητικά βραβεία της Αυστριακής Εταιρείας Μαιευτικής-Γυναικολογίας και της Αυστριακής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας. Είναι μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ESHRE) Διεθνούς Εταιρείας Διατήρησης Γονιμότητας (ISFP) και του δικτύου Fertiprotekt.

Η τράπεζα ιστών ωοθήκης οργανώνεται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής με την υποστήριξη του εμβρυολόγου της Giles Palmer και απευθύνεται σε όλες τις νέες γυναίκες με καρκίνο, οι οποίες χρειάζονται μια σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη στήριξη στις επιθυμίες, όνειρα και στόχο τους για την απόκτηση παιδιών. Στόχος της τράπεζας, μέσω της βοήθειάς που προσφέρεται από την Κλινική «ΜΗΤΕΡΑ», είναι η υπεύθυνη και έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος «Γονιμότητα μετά από καρκίνο», έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν μέσω της διατήρησης της γονιμότητάς τους βάσιμες ελπίδες μητρότητας στο μέλλον.

Οι ενδιαφερόνενες γυναίκες ή οι θεράποντες ιατροί μπορούν να απευθυνθούν καθημερινά στο τηλέφωνο 6977164159 ή να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην διεύθυνση: izervomanolakis@mitera.gr για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινίσεις. Η ανταπόκριση στο μήνυμα θα είναι άμεση ».

Comments

Popular Posts