ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ



Στις προηγούμενες ανακοινώσεις μας στο blog μιλήσαμε για την κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού, που αφορά κυρίως σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και χρειάζεται άμεσα με κάποιο τρόπο να διατηρήσουν την γονιμότητά τους, προτού υποβληθούν σε θεραπεία. Τώρα θα μιλήσουμε για κρυοσυντήρηση ωαρίων (egg freeze).

Η νέα τεχνική της υαλοποίησης (vitrification) για κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΜΗΤΕΡΑ έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να ζητούν κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Πριν από όλα είναι σημαντικό να ενημερωθείτε υπεύθυνα, γιατί δεν είναι κάθε γυναίκα ιδανική για κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Οι περιπτώσεις όπου ενδείκνυται η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι οι εξής:

1) Σε περίπτωση ασθένειας, που είναι δυνατό να στερήσει από τη γυναίκα την γονιμότητά της (π.χ. καρκίνος), αλλά υπάρχει αρκετό περιθώριο χρόνου πριν να υποβληθεί σε θεραπεία. (Χημειοθεραπεία και γονιμότητα )

2) Σε γυναίκες που μπορεί να παρουσιάσουν πρόωρη εμμηνόπαυση στο μέλλον.

3) Σε γυναίκες που για κοινωνικούς ή προσωπικούς λόγους (καριέρα, έλλειψη συντρόφου κ.α.) αναγκάζονται να αγνοήσουν το βιολογικό τους ρολόι που χτυπά.*

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων παγκοσμίως εφαρμόζεται όλο και περισσότερο και τείνει να γίνει μια διαδικασία ρουτίνας στα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

*Στην Αγγλία και στην Αμερική έχουν ανοίξει αρκετές τράπεζες κρυοσυντήρησης (egg banking).

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και στοιχίζει λιγότερο από μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης


Τα βήματα είναι τα εξής:

1) Καταρχήν χρειάζεται η γυναίκα να υποβληθεί σε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να ελεγχθεί εάν πάσχει από κάποιο μεταδοτικό νόσημα (VDRL, HIV I &II, HBV, HCV).

2) Υποβάλλεται σε ωοθηκική διέγερση με ορμόνες**, προκείμενου να ωριμάσουν όσο περισσότερα ωάρια για κρυοσυντήρηση.

** ορισμένοι γιατροί δεν κάνουν ωοθηκική διέγερση αλλά προσπαθούν να πάρουν το ωάριο που ωριμάζει σε κάθε φυσικό κύκλο της γυναίκας. Ωστόσο, αυτή η τακτική στοιχίζει πολύ περισσότερο, καθώς για να μαζευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων η γυναίκα πρέπει να πληρώσει αρκετούς φυσικούς κύκλους.

3) Ακολουθούν υπερηχογραφήματα, προκειμένου να ελεγχθεί η ανάπτυξη των ωαρίων.

4) Έπειτα γίνεται η ωοληψία, μια διαδικασία που πραγματοποιείται ανώδυνα υπό ελαφριά νάρκωση (μέθη), είναι σύντομη, η γυναίκα δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί παρά μόνο λίγες ώρες και έπειτα μπορεί να επιστρέψει στις συνηθισμένες τις ασχολίες.

5) Τέλος γίνεται η κρυοσυντήρηση των ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης που παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και υψηλή βιωσιμότητα μετά την απόψυξη.



Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-6869753.

Comments

Popular Posts