EGG TIMER- ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΩΑΡΙΑ

Άρθρα εφημερίδων αναφέρουν ότι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα καινούριο τεστ, με το οποίο οι γυναίκες μπορούν να προβλέψουν τον αριθμό των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες τους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Το τεστ έχει σχεδιαστεί να μετρά τη συγκέντρωση της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ), η οποία εκκρίνεται στις ωοθήκες. Χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής υποδηλώνουν χαμηλό αριθμό ωαρίων, ενώ αντίθετα υψηλά επίπεδα (ΑΜΗ) μπορούν να οδηγήσουν σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Μόνο ένα ελάχιστο δείγμα αίματος συλλέγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου της γυναίκας για να πραγματοποιηθεί το τεστ.

Αυτοί οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα απλό και οικονομικό τεστ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να εξερευνήσουν όλες τις δυνατές επιλογές όπως φυσιολογική σύλληψη, εξωσωματική γονιμοποίηση, υιοθεσία ή δωρεά ωαρίων.

Μια 30χρονη γυναίκα δύναται να καταλάβει αν βρίσκεται στα όρια της πρόωρης εμμηνόπαυσης ή αν έχει άφθονο χρόνο να κυοφορήσει και να γεννήσει.

Τη στιγμή που γεννιέται ένα κοριτσάκι φέρει στις ωοθήκες του ένα με δύο εκατομμύρια ωάρια και είναι αυτά τα ωάρια που θα χρησιμοποιήσει σε κάθε έμμηνο κύκλο καθ’ όλη τη ζωή της μέχρι την εμμηνόπαυση. Αυτός ο αριθμός μειώνεται περίπου στο μισό όταν η γυναίκα φτάνει 30 ετών και φτάνει περίπου στα 2000 ωάρια όταν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών.

Το τεστ αυτό βοηθά σημαντικά τις γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο, είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες τους ή κινδυνεύουν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Επίσης, τα εργαστηριακά πειράματα του νέου τεστ έχουν δείξει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να μην συλλάβουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Με αυτό το τεστ οι γυναίκες θα καταλάβουν αν κινδυνεύουν με πρόωρη εμμηνόπαυση και αυτό τους επιτρέπει να προγραμματίσουν την περαιτέρω θεραπεία γονιμότητας τους.

Ο γυναικολόγος- μαιευτήρας κ. Α. Μαυρίκιος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ αναφέρει << Το συγκεκριμένο τεστ παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία συγκριτικά με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της FSH, αλλά ακόμα είναι χρήσιμο για ερευνητικούς σκοπούς και όχι σαν καθαρός αξιολογικός δείκτης. Προς το παρόν, δεν υπάρχει μια ακριβή και ευαίσθητη μέθοδος να προβλέπει τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων και φυσικά την πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος>>.

Comments

Popular Posts