Να εφαρμοστεί ο νόμος για την υποβοηθούμενη γονιμότητας!

“Στην Ελλάδα σήμερα, το 3% των παιδιών που γεννιούνται προέρχονται από ιατρική βοήθεια (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).

Το κόστος για μια προσπάθεια μπορεί να φτάσει τα 4000€ συν το κόστος των φαρμάκων, το οποίο εν μέρει επιβαρύνονται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε διαφορετικά ποσοστά και μετά από διαφορετικές διακασίες έγκρισης.

Στο Βέλγιο το κρατικό σύστημα υγείας έχει υπολογίσει ότι το κόστος για μία πολύδυμη κύηση - κύηση υψηλού κινδύνου ( πρόωρος τοκετός, νοσηλεία νεογνών σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης ...) είναι τόσο υψηλό ώστε συμφέρει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου οικονομικά μία ή περισσότερες προσπάθειες εξωσωματικής αρκεί η εμβρυομεταφορά να αφορά ένα έμβρυο.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια θα χρειάζονται ιατρική βοήθεια για να τεκνοποιήσουν. Ήδη σημειώνονται 14000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως, και 3000 είναι τα παιδία που γεννιούνται ως αποτέλεσμα αυτών.

Τα ζευγάρια αυτά (1 στα 5 ζευγάρια στην Ελλάδα) έχουν το δικαίωμα να κάνουν παιδιά, και το κράτος έχει την υποχρέωση να τους στηρίξει.

Επειδή η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος είναι στην νεα γενια και δεδομένου του προβλήματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, στο μελλον η εξωσωματική θα πρέπει να είναι δωρεάν”.

Δήμητρα Στούκα, Προϊσταμένη Μαία

---------------------------------------

Την αγωνία άτεκνων ζευγαριών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις σύγχρονες μεθόδους απόκτησης παιδιού, μεταφέρει στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Eρώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Εργασίας Αν. Λοβέρδο, …ο Ν. Νικολόπουλος ζητά να απαντήσουν γιατί παραμένει ανενεργός μέχρι σήμερα ο επιλεγόμενος νόμος υποβοήθησης, πότε θα εφαρμοστεί και τι ενέργειες θα κάνει η Κυβέρνηση για να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην κάλυψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως προοδευτικό. Παρέχει την δυνατότητα εφαρμογής όλων των μεθόδων που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται όλες οι κλασικές μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, η κατάψυξη ωαρίων- σπερματοζωαρίων- εμβρύων, η δωρεά γαμετών, ο προεμφυτευτικός έλεγχος στην εξωσωματική γονιμοποίηση που παρέχει την δυνατότητα μεταφοράς υγιών εμβρύων μετά από έλεγχο για κληρονομούμενα νοσήματα αλλά και την αποφυγή επανειλημμένων αποβολών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της διαδικασίας της παρένθετης μητέρας», δήλωσε ο Ν. Νικολόπουλος τονίζοντας ότι αυτοί οι τρόποι βοήθειας στα ζευγάρια αυξάνουν τον αριθμό παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

«Ωστόσο, ο νόμος αν και έχει ψηφιστεί, παραμένει ανενεργός αφού μέχρι σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την κάλυψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση πάρα πολλά ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτή την διαδικασία», εξηγεί ο Αχαιός βουλευτής.

Πηγη: BEST news

Comments

Popular Posts