IVF World -Part 1

Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εθνικό σύστημα υγείας στο North Yorkshire αναστέλλει τις θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης.

Ένα ίδρυμα υγείας του North Yorkshire πρόκειται να αναστέλλει τις διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης ως μέρος γενικότερων μέτρων περικοπής των δαπανών που προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 30.000.000 λίρες. Το συγκεκριμένο σύστημα υγείας ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ίδρυμα επιπροσθέτως θα καταργήσει 60 οργανικές θέσεις και θα μειώσει τις δαπάνες στον εθελοντικό τομέα προκείμενου να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του γενικότερου κόστους. Ένας οργανισμός υποστήριξης της υπογονιμότητας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως αποκρουστική και πως δεν μπορούν να περιγράψουν πόσο εξαγριωμένοι και απογοητευμένοι νοιώθουν.

Από την μεριά του το εθνικό σύστημα υγείας δήλωσε ότι θα διευθετήσει το υπόλοιπο της λίστας αναμονής τεχνητής γονιμοποίησης αλλά δεν προτίθεται να προσθέσει σε αυτή νέες υποψηφιότητες. Τα υπερβάλλοντα έξοδα του συστήματος φτάνουν τις 17.900.000 λίρες και υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τις 29.400.000 λίρες για το οικονομικό έτος 2010/11 εάν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση του κόστους.

Αποφάσεις που δεν "χωνεύονται"

Ο διευθύνων σύμβουλος Jayne Brown δήλωσε " Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε οικονομική ισορροπία και προτεραιότητα μας είναι να επιτευχθεί σημαντική βραχυπρόθεσμη εξισορρόπηση των εξόδων μας ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρήσουμε τις βασικές μας υπηρεσίες για τους ασθενείς στο North Yorkshire. Εκτιμούμε πως οι αποφάσεις μας θα είναι δυσκολοχώνευτες."

Η Susan Seenan εκ μέρους του δικτύου υπογονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC " Δεν νομίζω πως μπορούμε να περιγράψουμε το πόσο εξαγριωμένοι και αηδιασμένοι νιώθουμε για την απόφαση του εθνικού συμβουλίου υγείας να διακόψει την χρηματοδότηση θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εκ μέρους των ασθενών του Yorkshire νοιώθουμε αποτροπιασμό για αυτήν την απόφαση του συμβουλίου.

Αυστραλία

Απεγνωσμένα ζευγάρια στην πολιτεία της Victoria βλέπουν τα όνειρα τους να γίνουν γονείς να διαλύονται εξαιτίας ενός γελοίου νόμου που αφορά την τεχνητή γονιμοποίηση.

Ένας αμφιλεγόμενος νόμος που ψήφισε η τοπική κυβέρνηση της πολιτείας της Victoria τον Ιανουάριο υποχρεώνει τους πολίτες της να υπόκεινται σε "αστυνομικούς" κλινικούς ελέγχους προκειμένου να αποδείξουν ότι δικαιούνται να αποκτήσουν παιδί πριν μπουν στην διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης. Στην περίπτωση δε που έζησαν στο εξωτερικό για πάνω από 12 μήνες μέσα στα τελευταία 10 χρόνια καλούνται να παράσχουν πιστοποιητικά από τις χώρες στις οποίες έζησαν ενώ όσοι από αυτούς αιτούνται στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτονται καθ' εξακολούθηση από τους υπαλλήλους. Ο πρόεδρος του συμβουλίου τεχνητής γονιμοποίησης της Μελβούρνης Dr Lyndon Hale δήλωσε πως και οι 24 αιτήσεις ασθενών που έγιναν στην κλινική του από τον Αύγουστο απερρίφθησαν από τον επικεφαλή της αστυνομίας της Αγγλίας. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει στιγματιστεί ως εφιαλτικός και γραφειοκρατικός. Ο Dr Hale προσθέτει πως οι επίδοξοι γονείς μέσω τεχνητής γονιμοποίησης οι οποίοι έζησαν στην Αγγλία θα πρέπει να προμηθευτούν πιστοποιητικά μέσω του ισοτόπου της αστυνομίας της Αγγλίας. Όσοι ασθενής αποπειράθηκαν να αιτηθούν με αυτόν τον τρόπο (και προφανώς υπήρξαν πολλοί) εισέπραξαν αρνητική απάντηση από τις αστυνομικές αρχές με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται οι αιτήσεις με αυτόν το τρόπο πλέον. Θεωρούμε πως ενώ αρχικά υπήρχε όλη η διάθεση από τις αρχές να εξυπηρετήσουν τους υποψηφίους, αργότερα, και ενώ ο όγκος των αιτήσεων όπως ήταν λογικό αυξήθηκε, οι αρχές αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν το κοινό. Ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες με την γραφειοκρατία αντιμετωπίζουν όσοι διαμένουν εκτός του Λονδίνου και ακόμα μεγαλύτερες όσοι έμειναν για ένα χρονικό διάστημα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, αφρικάνικες και χώρες της μέσης ανατολής.

Η Beck Martin 33 και ο σύζυγός της που διαμένουν στην Μελβούρνη συνετρίβησαν ψυχολογικά όταν πριν από 6 εβδομάδες έμαθαν ότι οι πιθανότητές να απορριφθεί η αίτηση τους από την Βρετανική αστυνομία ήταν μεγάλες. Το ζευγάρι που είχε διαμείνει στο Λονδίνο για δυο χρόνια έτρεμε στην ιδέα ότι δεν θα κατάφερναν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί εξαιτίας ενός ανόητου νόμου.

Η Rita Alesi σύμβουλος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είπε ότι οι ασθενείς έρχονταν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις αρκετών μηνών προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το εξωτερικό.

Πολωνία

Στο κοινοβούλιο του Sejm η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση θα αντιπαρατεθούν επί του νομοσχεδίου που αφορά την τεχνητή γονιμοποίηση την Παρασκευή. Εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης από τον Πολωνικό κλήρο το κοινοβούλιο καλείται να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων εκδοχών του νόμου περί της τεχνητής γονιμοποίησης. Ο Kidawa Blonska είναι ο εμπνευστής της πιο φιλελεύθερης παραλλαγής του νομοσχεδίου. Η πρόταση του Kidawa Blonska καθιστά εφικτή τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης επιπλέον εμβρύων και για έγγαμα και για άγαμα ζευγάρια. Προκειμένου να ευθυγραμμιστεί ο Πολωνικός νόμος με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Kidawa Blonska προτείνει την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σε σχέση με την συλλογή, την ασφαλή φύλαξη και την μεταμόσχευση κυττάρων, ιστών και οργάνων καθώς και αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Ο Jeroslaw Gowin συνέγραψε μια πιο συντηρητική εκδοχή του νομοσχεδίου κατά την οποία το νομοσχέδιο προστατεύει τα ανθρώπινα έμβρυα δια νόμου. Κατά τον Gowin θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης δικαιούνται μόνο έγγαμα ζευγάρια και άγαμες γυναίκες μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Donald Tusk υποστήριξε την πιο φιλελεύθερη εκδοχή του νομοσχεδίου του Kidawa Blonska. Το κοινοβούλιο καλείται επίσης να συζητήσει άλλα δύο νομοσχέδια που καταργούν την τεχνητή γονιμοποίηση στο σύνολο της. Το πρώτο νομοσχέδιο έχει συνταχθεί από τον βουλευτή και επικεφαλή της επιτροπής υγείας του κοινοβουλίου Boleslaw Piecha και προβλέπει την απαγόρευση της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά επιτρέπει την υιοθεσία κρυοσυντηρημένων εμβρύων ενώ το δεύτερο που προτάθηκε από την Teresa Wargocka προβλέπει ποινικοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ποινή κάθειρξης μέχρι 5 ετών καθώς επίσης και για την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων.

Comments

Popular Posts