Ευρείας χρήσης πλαστικών μπορεί να προκαλούν υπογονιμότητα!!;;
Μια νέα μελέτη προτείνει ότι η πιθανή η αποτυχία της τεχνητής γονιμοποίησης να έγκειται σε μια χημική ουσία που βρίσκεται ευρέως σε μια ποικίλα οικιακών προϊόντων .Η μελέτη επίσης παρουσιάζει αυτά τα πλαστικά να επηρεάζουν και τα ανθρώπινα ωάρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερευνητές του SAN Fransisco UC ανέλυσαν δείγματα αίματος 26 μη γόνιμων γυναικών και των ωαρίων τους. Τα ωάρια είχαν συλλεχθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τεχνητή γονιμοποίηση. Η ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνες οι γυναίκες όπου είχαν περισσότερη δισφενόλη Α ( γνωστό ως BPA )στο αίμα τους είχαν και τα λιγότερα βιώσιμα ωάρια και αντιστρόφως. Πράγματι, αποδείχθηκε πως όταν τα επίπεδα του BPA στο αίμα διπλασιάστηκαν τότε το ποσοστό των ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν κανονικά ήταν μειωμένο κατά 50 τοις εκατό.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή η μελέτη ήταν πολύ μικρή, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη ακόμα. Εντούτοις, προτείνουν στις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί να αποφεύγουν την επαφή με προϊόντα τροφίμων και πλαστικά σκεύη μαγειρικής όπου περιέχουν τη χημική ουσία BPA.
Το BPA είναι μια χημική ουσία που καθιστά τα πλαστικά σκληρά και ανθεκτικά. Επίσης, χρησιμοποιείται ως ρητίνη για να ευθυγραμμίσει το εσωτερικό των δοχείων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και στα ποτά.
Διαγνωστικά κέντρα ασθενείας και πρόληψης έχουν ανιχνεύσει ότι το 93% των ανθρώπων που εξετάσθηκαν είχαν την χημική ουσία BPA.
¨Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το BPA μπορεί να έχει μέτρια επίδραση στην αναπαραγωγή στις ΗΠΑ παρ’ όλα αυτά είναι ουσιαστικής ανησυχίας και όπως αναφέρει ο Μichael Bloom ένας επιστήμονας Περιβαλλοντικών Υγιεινών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.¨
Μία πρόσφατη μελέτη παρουσίασε το BPA να έχει καταστρεπτική επίδραση στην ποιότητα σπέρματος. Οι επιστήμονες από το αμερικανικό συμβούλιο χημείας και από τη χημική βιομηχανική- εμπορική ένωση, ήταν πιο δύσπιστοι. Όπως σημειώνεται από τους επιστήμονες, η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν την κακή επίδραση του BPA στο σπέρμα. Απ’ την άλλη πλευρά έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζουν ότι το BPA δεν έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, καθώς τα επίπεδα BPA στα οποία οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται είναι πολύ χαμηλά.
Για την κοσμογονία
Αναστασία Τόπη
Comments