Νέα ελπίδα με τη δημιουργία Τεχνητής ωοθήκης

Αρκετές εβδομάδες πριν, αναφέρθηκε πως μπορούν να τοποθετηθούν κωδικοί στα εργαστηριακά γονιμοποιημένα ωάρια . Μια νέα όμως ανακάλυψη προκαλεί το ενδιαφέρον καθώς η τεχνητή παραγωγή ωοθηκικού ιστού είναι πλέον γεγονός. Η τεχνητή αυτή ωοθήκη είναι πραγματικά μια τρισδιάστατη δομή ιστού που εμπεριέχει τους τρεις από τους κύριους τύπους κυττάρων που αποτελούν μια ανθρώπινη ωοθήκη – οπότε μιλάμε για έναν κανονικό και λειτουργικό ιστ και όχι για μια συνηθισμένη κυτταροκαλλιέργεια. Όπως ανέφερε η Δρ Σάντρα Carson, καθηγητής της μαιευτικής και της γυναικολογίας στη Ιατρική Σχολή Alpert, καθώς και διευθυντής στο πανεπιστήμιο Brown στο τμήμα αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στις γυναίκες και νήπια, πρόνοια, ΗΠΑ .















Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Brown κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «τεχνητή ωοθήκη» που μπορεί πλήρως να ωριμάσει τα ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο, πρόκειται για μια μέθοδο όπου θα μπορούσε να αυξήσει τις ελπίδες των γυναικών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδία μετά από χημειοθεραπείες η άλλες φαρμακευτικές αγωγές.

Κατά την τεχνητή γονιμοποίηση η γυναίκα χορηγείται με φάρμακα έτσι ώστε να μπορέσει να παράγει στις ωοθήκες της παραπάνω ωάρια, στην συνέχεια τα ωάρια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και εμφυτεύονται στην μήτρα. Η τεχνική ωρίμανσης των ωαρίων στο εργαστήριο είναι γνωστή ως IVM. Κατά την IVM τεχνική η γυναίκα χορηγείται με αρκετά μικρότερη δόση από ορμόνες, τα ωάρια συλλέγονται σε πολύ αρχικό στάδιο ωρίμανσης έως και ανώριμα καθώς ωριμάζουν εργαστηριακά, κατόπιν γονιμοποιούνται και εμφυτεύονται με τον ίδιο τρόπο εμφύτευση κατά την τεχνική IVF.

Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία του IVM επιφέρει κόστος στον ασθενή καθώς και του απαγορεύεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία η άλλης μορφής θεραπεία εάν είναι αναγκαίο.

Οι γιατροί λοιπόν στο μέλλον θα μπορούν με μια γρήγορη βιοψία ωοθηκών όπου περιέχουν εκατοντάδες ωάρια να τα γονιμοποιούν γρηγορότερα και ευκολότερα παρά να συλλέγουν 15 η 20 ωάρια όπου συνήθως χρησιμοποιούνται για το IVM και να τα ωριμάσουν τελειώνει στο εργαστήριο.

Οι ιστοί της τεχνητής ωοθήκης αναπτύχθηκαν από το Δρ Stephan Krotz, ένας γιατρός γονιμότητας του Χιούστον που ήταν συνεργάτης στο εργαστήριο Carson. Ο εν λόγο γιατρός χρησιμοποίησε τα αποκαλούμενα «τρισδιάστατα Petri πιάτα» που δημιουργήθηκαν από την Jeffrey Morgan, ένας αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο brown στο τμήμα της ιατρικής επιστήμης και της εφαρμοσμένης μηχανικής.

Τα τρισδιάστατα Petri πιάτα κατασκευάστηκαν από ένα μείγμα αγαρόζης όπου χρησιμοποιείται για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα κύτταρα σε συγκεκριμένες μορφές. Τα πειράματα έδειξαν πώς οι ιστοί ωοθηκών που αυξήθηκαν στα πιάτα ήταν σε θέση να ωριμάσουν από το αρχικό ¨antral¨ στάδιο θυλακίου στην πλήρη ωρίμανση. Μαζί με τις εφαρμογές υποβοηθούμενης γονιμότητας, το εργαστήριο Carson ανέφερε πώς οι ιστοί θα μπορούσαν να παρέχουν ένα πολύτιμο ερευνητικό πεδίο καθώς θα μπορούσε να ερευνηθεί πως διαφορετικοί ωοθηκικοί ιστοί αλληλεπιδρούν και πώς ανταποκρίνονται στις χημικές ουσίες και τις περιβαλλοντικές τοξίνες.


Για την Κοσμογονία- Αναστασία Τόπη

Comments

Popular Posts