Το ανθρώπινο ωάριο καθοδηγεί το σπερματοζωάριο!!!

Οι άντρες ίσως περιφρόνουν τις οδηγικές ικανότητες των γυναικών, αλλά όσον αφορά την ανθρώπινη αναπαραγώγη , το ωάριο της γυναίκας είναι εκείνο που θα βοήθησει το σπερματοζωάριο να βρει τον προορισμό του. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι ορμόνες καθοδηγουν το σπέρματοζωάριο να βρει τον προορισμό του.

‘’Σε μερικές σχέσεις, ο άντρας παίρνει το τιμόνι’’, επιστήμονες απο το Κέντρο των Ευρωπαϊκών μελετών και ερευνών (ceasar) έγραψαν σε μια ανακοίνωση, αυτή τη βδομάδα, το εξής: ‘’Σε κυτταρικό επίπεδο, παρόλα αυτά, όταν το ωάριο συναντά το σπερματοζωαρίο, το θηλυκό είναι αυτό που έχει τον έλεγχο’’.

Το ωάριο, σύμφωνα αποτελέσματα ερευνών, χρησιμοποιεί μία ορμόνη ονόματι προγεστερόνη ώστε να ελέγξει την κινητικότητα του σπερματοζωαρίου μέσω ενεργοποιήσης ιοντικών καναλιών που ονομάζονται ‘’CatSper’’, ή μέσω κατιοντικών καναλιών του σπερματοζωαρίου.

Το ωοκύτταρο παρέχει ένα σήμα στο σπερματοζωάριο στη περιοχή της σάλπιγγας.

Τα κύτταρα που περιβάλλουν το ωάριο απελευθερώνουν προγεστερόνη ως χημειοτακτικό μέσο ώστε να ‘’δείξουν’’ στο σπερματοζωάριο το δρόμο για να φτάσει στο ωάριο.

Οι επιστήμονες επίσης βρήκαν οτι, η ορμόνη επιπλέον πυροδοτεί μια τελευταία ώθηση υπερδραστηριότητας στο σπερματοζωάριο όταν αυτό είναι κοντά στο ωάριο, οπού εκεί η συγκέντρωση προγεστερόνης είναι σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η υπερδραστηριότητα του σπέρματος έχει ως αποτέλεσμα μια έντονη κίνηση του μαστιγίου και φαίνεται απελευθέρωνει και τα τελευταία αποθέματα δύναμης- όπως οι αθλήτες του μαραθωνίου λίγο πριν τελειώσουν τον αγώνα.

Αυτή η τελευταία έκρηξη ενέργειας είναι που βοηθάει το σπερματοζωάριο να διευσδύσει στο ωάριο.

Η διαδικασία αυτή συμβαίνει λόγω της προγεστερόνης η οποία ευθύνεται για την αύξηση της ενδοκυτταρικής συγκέντρωσης του ασβεστίου, λειτουργώντας ως σινιάλο που αλλάζει το μοτίβο κίνησης του σπερματοζωαρίου.

Το σπερματοζωάριο έλκεται απο χημικούς παράγοντες που απελευθερώνονται απο το ωάριο- διαδικασία που ονομάζεται χημειτακτισμός. Τα περισσότερα που γνωρίζουμε για τον χημειοτακτισμό του σπερματοζωαρίου προέρχονται από μελέτες θαλάσσιων ασπονδύλων. Πρόσφατα, τα κύρια γνωρίσματα του μονοπατιού της χημειοτακτικής σηματοδότησης αλλά και της κινητικής συμπεριφοράς προέκυψαν από προσελκυστικές χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν απο αχινούς. Εν αντιθέση, η κατανόηση για τον χημειοτακτισμό στα σπερματοζωάρια των θηλαστικών είναι ακόμα στοιχειώδης και θέμα για συζήτηση. Σε αυτή την ανασκόπηση , εγείρουμε καινούργια ερωτήματα και συζητάμε καίρια θέματα του χημειοτακτισμού στο σπέρμα. Τελικά, επισημαίνονται ομοιότητες και διαφορές στο σηματοδοτικό αισθητήριο μονοπάτι του σπερματοζωαρίου, στους φωτοϋποδοχείς και στους οσφρητικούς νευρώνες.

Η ανακάλυψη αυτή λύνει ένα μεγάλο μυστήριο που μελετήθηκε πολλάκις από τους επιστήμονες-πώς η προγεστερόνη πυροδοτεί τα κανάλια ασβεστίου στο σπερματοζωάριο.

Ενώ οι ερευνητές γνώριζαν οτι τα κανάλια CatSper ελέγχουν την κίνηση των σπερματοζωαρίων, το γεγονός όμως οτι δρουν ως υποδοχείς της προγεστερόνης είναι κάτι καταπληκτικό.

Οι ερευνητές είπαν οτι χάρη στην εξέλιξη της ηλεκτροφυσιολογίας και της οπτικής τεχνολογίας λύθηκε το μυστήριο της δράσης της προγεστερόνης που ήταν άλυτο εδώ και 30 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν οτι στο κοντινό μέλλον η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καινούργια μορφή προφυλακτικών με λιγότερα μειονεκτήματα που μπορούν να διακόψουν την αλληλεπίδραση μεταξύ προγεστερόνης και CatSper।

Βρέκα Μαλαματή
kosmogonia.gr

Comments

Popular Posts