Η ESHRE θέτει πρότυπα στην διασυνοριακή περίθαλψη της αναπαραγωγής


Η European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) θέτει τα πρώτα πρότυπα στην διασυνοριακή περίθαλψη της αναπαραγωγής. Η ασφάλεια των ασθενών, των παρένθετων μητέρων, των δοτών και των μελλοντικών παιδιών παίρνουν τον κεντρικό ρόλο στην ESHRE’s Good Practice Guide στην διασυνοριακή περίθαλψη της αναπαραγωγής.


Ο οδηγός αυτός αποσκοπεί στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας της θεραπείας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όπως ορίζεται από τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καλής ποιότητας ιατρική θεραπεία και από την θέση της ESHRE στην καλής ποιότητας κλινική θεραπεία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Παρόλο που ασθενείς από την ίδια χώρα αλλά και από διαφορετικές πρέπει να μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο και με τις καλύτερες δυνατές θεραπείες, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Ο οδηγός αυτός βασίζεται στις βασικές αρχές τις ιατρικής περίθαλψης: αμεροληψία, ασφάλεια, αποδοτικότητα, η περίθαλψη του ασθενή και μόνο του ασθενή, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα. Η αρχή της αμεροληψίας σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των ασθενών από την ίδια χώρα και εκείνων από διαφορετικές πρέπει να δικαιολογείται, παραδείγματος χάριν, η επιπλέον χρέωση για μεταφραστή. Οι δότες από άλλη χώρα πρέπει να λαμβάνουν την ίδια περίθαλψη από τους ασθενείς αλλά και από τους ντόπιους γιατρούς. Καμία διάκριση δεν πρέπει να γίνει βασιζόμενη στην καταγωγή και/ή σε κάποιο κίνητρο. Η ESHRE προτείνει ότι οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι δότες πρέπει να λαμβάνουν ισότιμες αποζημιώσεις και ότι τα κριτήρια αξιολόγησης πρέπει να είναι τα ίδια.

Σύμφωνα με την ESHRE, το ιδανικό είναι η δίκαιη πρόσβαση στην θεραπεία γονιμότητας στο σπίτι για όλους τους ασθενείς. Παρόλα αυτά, συχνά οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με καθόλου ρεαλιστικές εναλλακτικές εξαιτίας νομικών περιορισμών, μεγάλων λιστών αναμονής, απουσίας δοτών ή μη διαθέσιμων ή ακριβών θεραπειών, οι ασθενείς μπορεί να περάσουν τα σύνορα αλλά να μην λάβουν επαρκή θεραπεία στην χώρα που έχουν επιλέξει να πάνε. Dr. Françoise Shenfield της ESHRE λέει: ‘’Οι γιατροί θα πρέπει να υπολογίζουν τις πιθανότητες ωφελιμότητας ως προς τις πιθανότητες προξένισης βλαβών και να στοχεύουν στο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιπλοκών και ταυτόχρονα να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Οι θεραπείες πρέπει να τηρούνται με καλούς πρακτικούς κανόνες , όπως η περιορισμένη τακτική έμβρυο-μεταφορών ώστε να μειωθεί το ποσοστό πολλαπλών κυήσεων. Για να εμποδίσουμε την κατάχρηση δοτών που έρχονται από το εξωτερικό, οι μεσολαβούντες οργανισμοί πρέπει να αποφεύγονται, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των κανόνων της καλής κλινικής πρακτικής και στην χειρότερη περίπτωση, σε διακίνηση. Η πρόσφατη έρευνά μας έδειξε ότι έχουν εκτιμηθεί 14.000 κύκλοι κάθε χρόνο σε υπογόνιμα ζευγάρια που περνάν τα σύνορα μόνο σε 6 χώρες της Ευρώπης. Ο συνολικός αριθμός στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερος. Μαζί με συνεργασίες με δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες και αυτές περνούν τα σύνορα ώστε να συμμετέχουν σε θεραπεία αναπαραγωγής μακριά από την χώρα καταγωγής τους, φαίνεται πως η περίθαλψη αυτών που περνάν τα σύνορα είναι ένα ευρύ διαδεδομένο φαινόμενο.’’

Η συνεργασία του οικογενειακού ιατρού με την κλινική που αναλαμβάνει την θεραπεία προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες για άριστη περίθαλψη του ασθενούς.Η αρχή της αποκλειστικής περίθαλψης τους ασθενούς περιλαμβάνει την υιοθέτηση πρακτικής διαχείρισης σε ασθενείς από το εξωτερικό. Η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμη σε γλώσσα που καταλαβαίνει ο ασθενής. Αν αυτό δεν μπορεί να εγγυηθεί , η ESHRE προτείνει να μην γίνεται θεραπεία σε αυτόν τον ασθενή. Αυτό είναι σημαντικό από τότε που οι ασθενείς υποχρεούνται να δείξουν την δέουσα συνεργασία. Οι κλινικές πρέπει να δίνουν στους ασθενείς λεπτομέρειες για τον επίτροπο διοίκησης ή για το τμήμα παραπόνων ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα έκφρασης παραπόνων.


Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, το κόστος της διαδικασίας και τον χρόνο αναμονής- οι δότες πρέπει να λάβουν ένα κύκλο διέγερσης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία τους. Προκειμένου να αποκτηθούν πληροφορίες για τις επαναλαμβανόμενες δωρεές και να είναι δυνατή η επιβεβαίωση νομικών περιορισμών στις δωρεές η ESHRE προτείνει την εγκαθίδρυση εθνικών μητρώων των δοτών και τα κέντρα να συμμετέχουν σε δεδομένα μητρώων. Η νομική συμβουλή για τους τοπικούς κανόνες πρέπει να δίνεται στους ασθενείς σε όποια χώρα και αν βρίσκονται. Ενδεχόμενα νομικά προβλήματα στην χώρα καταγωγής τους πρέπει να τονίζονται στους ασθενείς. Οι κλινικές πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά που συνελήφθησαν μετά την θεραπεία είτε αυτό έγινε στην πατρίδα τους είτε στο εξωτερικό.

Η ομάδα εργασίας της ESHRE στοχεύει να υπογραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές ώστε να υπάρξει ένας καλός οδηγός εξάσκησης από τους ρυθμιστικούς φορείς, τις εταιρείες γονιμότητας και τις κλινικές. Η International Federation of Fertility Societies (IFFS) έχει ήδη συμφωνήσει σε αυτήν την αρχή. Ο Richard Kennedy της IFFS λέει,: ‘’ Η ESHRE παρέχει μια σημαντική Ευρωπαϊκή καθοδήγηση. Η κίνηση των ασθενών στα διεθνή σύνορα έχει προκύψει ως έναν σημαντικά αυξανόμενο παγκόσμιο φαινόμενο, παρέχοντας σημαντικές προκλήσεις διαφύλαξης ασφάλειας των ασθενών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι συχνά οι ασθενείς πρόκειται να ταξιδεύουν σε χώρες όπου τα πρότυπα περίθαλψης μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που είναι διαθέσιμα στην χώρα τους, ή εκεί όπου υπάρχει μεταβλητότητα της περίθαλψης από κλινική σε κλινική. Είναι αναπόφευκτο σε ένα τόσο ραγδαία αυξανόμενο και διεθνοποιημένο τομέα, να υπάρχουν μεγάλες παραλλαγές στην εξάσκηση και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών. Πρέπει να διασφαλίσουμε την παγκόσμια βιομηχανία υπογονιμότητας βάζοντας κοινούς στόχους σε πρότυπα περίθαλψης ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη ασφάλεια των ασθενών.

πηγη-

Medical tourism news

Comments

Popular Posts