Kλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης χρεώνουν υπέρογκα ποσά και παρουσιάζουν αναληθή ποσοστά επιτυχίας, λέει ο Lord Winston

Η Εθνική Αρχή της Αγγλίας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία (HFEA) δρα όπως ο Lord Winston που κατηγορεί τα κέντρα εξωσωματικής για ισχυρισμό ανέφικτων ποσοστών επιτυχίας και χρέωσης τεράστιων κοστών.

Η HFEA επιβεβαιώνει την προηγούμενη νύχτα ότι οι κλινικές θα υποχρεωθούν να “έχουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση όσον αφορά την πληροφόρηση των ασθενών”, να διασφαλίσουν ότι τα websites παρέχουν στα ευάλωτα ζευγάρια μια ρεαλιστική αξιολόγηση των πιθανοτήτων τους να αποκτήσουν ένα παιδί.




Το κίνημα αυτό απευθύνεται σε μια επίθεση για τις κατηγορίες και τα παράπονα που έγιναν από πολλές ιδιωτικές κλινικές γονιμότητας από έναν από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ειδικούς στην γονιμότητα. Σε μια μανιώδη επίθεση στις ιδιωτικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και στο σώμα που τις ελέγχει ,ο Lord Winston διαμαρτυρήθηκε για το “σκάνδαλο” υπερχρέωσης των θεραπειών στις κλινικές αυτές, και τις κατηγόρησε για χρήση “παραπληροφόρησης” με σκοπό να παρουσιαστούν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας , και “ανειλικρινή και επικίνδυνη” συμπεριφορά μέσω προσφοράς θεραπειών στο εξωτερικό οι οποίες δεν είναι αποδεκτές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Υπάρχουν κλινικές που θεραπεύουν ασθενείς με κόστος 3.400£ ανά κύκλο ”, λέει ο Lord Winston.”Μόνο όταν κοιτάς στα websites των κλινικών βλέπεις ότι χρεώνουν από £1,100 έως και £3,200 για φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται με σύμβαση γύρω στα £500 έως £700 ανά κύκλο ”.

Απελπισμένα ζευγάρια ξοδεύουν κατά μέσο όρο γύρω στα £5,000 με σκοπό την επιδίωξη απόκτησης δικών τους παιδιών, μη βλέποντας την σκληρή αλήθεια ότι οι κλινικές ισχυρίζονται στατιστικές επιτυχίας οι οποίες έχουν ελάχιστη σχέση με τον αριθμό των μωρών που προήλθαν από εξωσωματική γονιμοποίηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ζευγάρια ξοδεύουν πάνω από £40,000 για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο 15.000 παιδιά έχουν γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης κάθε χρόνο- αλλά λιγότερο από το 25% των κύκλων IVF καταλήγει στην γέννηση παιδιού. Σύμφωνα την διάταξη γονιμότητας της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Αγγλίας (NHS) και κάτω από έντονη οικονομική πίεση, περίπου 30.000 από τους 40.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε IVF θεραπεία κάθε χρόνο πρέπει να παραδίδουν χιλιάδες λίρες σε ιδιωτικές κλινικές, πολλούς από τους οποίους έχουν κατηγορηθεί ότι έκαναν “απίστευτα” παράπονα για την επιτυχία των θεραπειών τους.

Οι πιο πρόσφατοι εθνικοί αριθμοί δείχνουν ότι τουλάχιστον 40.000 γυναίκες υπέστησαν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης το 2008, μια αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.


Παρόλο που οι οδηγίες της NHS συστήνει ότι στα δικαιούχα ζευγάρια προσφέρονται μέχρι 3 κύκλοι IVF, περικοπές στην χρηματοδότηση ανάγκασαν έναν αριθμό από ιδρύματα υγείας να περιορίσουν την πρόσβαση στην παροχή γονιμότητας ενώ μερικά από αυτά τα ιδρύματα κατήργησαν την θεραπείας της σπερματέγχυσης. Μέχρι και το 80% των IVF θεραπειών διεξάγεται στον ιδιωτικό τομέα οπού το μέσο κόστος ενός κύκλου θεραπείας φτάνει τις 3.500 λίρες χωρίς να λάβουμε υπόψη επιπλέον ορμονικές θεραπείες που κοστίζουν χιλιάδες επιπλέον λίρες

Αλλά ο Lord Winston ρωτήθηκε επιπλέον για το πότε οι δυνητικοί ασθενείς έδιναν μια ακριβή εικόνα της απόδοσης της βιομηχανίας: “Μια άλλη κλινική διαφωνεί λέγοντας ότι έχει 30% επιτυχία σε γυναίκες άνω των 40 ή 42. Αυτό είναι βιολογικά αδύνατο δεδομένου ότι το ποσοστό εμφύτευσης από μόνο του σε γυναίκες άνω των 40 είναι 18% ανά έμβρυο-στην καλύτερη περίπτωση 25%”

«Αυτό που το site δεν λέει είναι αυτό αφόρα την εγκυμοσύνη και όχι τη γέννηση ενός μωρού. Δεν παίρνει υπόψη τον τεράστιο αριθμό των αποβολών που θεωρητικά αυτές οι ασθενείς έχουν υποστεί. Αυτό το είδος της παραπληροφόρηση συμβαίνει επανειλημμένα»

Ο Lord Winston απέκλεισε την κλινική Χ, στο Λονδίνο, που διαφημίζει 71% ποσοστό εγκυμοσύνης σε θεραπεία με βλαστοκύστεις και 67% επιτυχία σε προ-εμφυτευτική γενετική διάγνωση. Είπε: Αν κάποιος έχει αναμειχθεί με προ-γενετική απεικόνιση τέτοιου είδους, βρίσκω τους αριθμούς, ειλικρινά, αρκετά απίστευτους.

Ο ομιλητής για την κλινική Χ την προηγούμενη νύχτα είπε ότι είχε εκπλαγεί από τα σχόλια, επιμένοντας ότι οι πληροφορίες του website ήταν «αληθείς και ενημερωμένες». Πρόσθεσε: Τα δημόσια κέντρα IVF δουλεύουν με εντελώς διαφορετική κοστολόγηση συγκρινόμενα με τα κέντρα του ιδιωτικού τομέα, με ουσιώδεις τομείς να υποστηρίζονται από φορολογούμενους.

Η Clare Lewis-Jones, αποκλειστική υπεύθυνη των ασθενών του Infertility Network UK είπε: «Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι βέβαιοι ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για το κόστος της θεραπείας και να διαβεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχουν ξαφνικές εκπλήξεις. Πρέπει να ανησυχούμε αν οι κλινικές ”φουσκώνουν” τα ποσοστά επιτυχίας τους, και αν αυτό συμβαίνει πρέπει η HFEA να το διερευνήσει.»

Ο Dr Kevin Lindsay, ειδικός στην αναπαραγωγή στο Imperial College Healthcare NHS Trust, στο Λονδίνο, είπε: «Όπως και με όλες τις επιχειρήσεις, οι επιλεγμένες πληροφορίες συχνά χρησιμοποιούνται ως διαφημιστικό εργαλείο και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.»

Αλλά Brian Lieberman, ένα πρώην μέλος της HFEA , είπαν ότι οι κλινικές, ειδικά στο Λονδίνο, πρέπει να συνεργαστούν με σκληρό ανταγωνισμό και υψηλά επιχειρηματικά κόστη.

ΠΗΓΗ: The Independent




Comments

Popular Posts