Μεγάλη αύξηση των γεννήσεων διδύμων

Ο αριθμός των διδύμων που γεννιούνται στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κυρίως ως αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς επίσης και λόγω του ότι οι γυναίκες πολλές φορές ξεπερνούν την ηλικία των 30 πριν κάνουν παιδιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διδύμων.
Το 2009, 1 στα κάθε 30 μωρά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν ένα δίδυμο, μια εκπληκτική αύξηση σε σύγκριση με ποσοστό 1 στα 53 το 1980, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση.


Κάποια αύξηση ήταν αναμενόμενη λόγω του ότι περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν οικογένεια, μέχρι να είναι πάνω από 30. Για κάποιο άγνωστο λόγο, οι μητέρες στα 30 τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα από ότι νεότερες ή γυραιότερες γυναίκες. Περίπου το ένα τρίτο της παρατηρούμενης αύξησης μπορεί να αποδοθεί σε αυτό το γεγονός

Το υπόλοιπο της αύξησης οφείλεται σε φάρμακα και θεραπείες γονιμότητας. Ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα ζευγάρια που είχαν πρόβλημα να συλλάβουν άρχισαν να επωφελούνται από προόδους στην ιατρική, όπως φάρμακα γονιμότητας και εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτές οι θεραπείες έγιναν αρκετά διαδεδομένες στη δεκαετία του 1990.


Το ποσοστό γεννήσεων διδύμων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2 τοις εκατό κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, από το 1980 μέχρι και το 2004. Τα πρόσφατα χρόνια η αύξηση κυμαίνεται στο 1 τοις εκατό ετησίως.

Το 2009 το ποσοστό διδύμων αυξήθηκε σε 50 πολιτείες, αν και η αύξηση ήταν υψηλότερη στη Νέα Αγγλία, το New Jersey και τη Χαβάη. Στο Κονέκτικατ, τα δίδυμα αντιπροσωπεύουν τώρα σχεδόν το 5 τοις εκατό των γεννήσεων, ενώ ο μέσος όρος για τις ΗΠΑ ήταν 3,3 τοις εκατό του συνόλου το 2009 σε σύγκριση με 2 τοις εκατό το 1980.

Η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών δίδυμο ήταν για τις γυναίκες 40 ετών και άνω. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν θεραπείες γονιμότητας και να έχουμε εμφύτευση πολλαπλών εμβρύων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Περίπου το 7 τοις εκατό του συνόλου των γεννήσεων για τις γυναίκες 40 ετών και άνω ήταν δίδυμα, σε σύγκριση με το 5 τοις εκατό των γυναικών ηλικίας 35-40 και 2 τοις εκατό σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης από 24.

Παρόλα αυτα, οι θεραπείες γονιμότητας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση του ποσοστού. Πριν από τις θεραπείες γονιμότητας, περίπου το 2,5 τοις εκατό των βρεφών που γεννιόνταν από γυναίκες ηλικίας 35-40 ήταν δίδυμα, σε σύγκριση με κάτω από 2 τοις εκατό για νεότερες και πιο ηλικιωμένες γυναίκες. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πιο πιθανό να παράγουν πολλαπλά αυγά σε ένα κύκλο, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για δίδυμα.

Σαφώς, υπάρχουν περισσότερες μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των γεννήσεων αφορούν γυναίκες 30 και άνω, σε σύγκριση με μόλις το ένα πέμπτο το 1980.

Μερικοί ειδικοί λένε ότι αυτή η τάση είναι ανησυχητική, σημειώνοντας ότι οι πολλαπλές γεννήσεις είναι πιο επικίνδυνες για τη μητέρα και τα μωρά τους Τα μωρά τείνουν να γεννηθούν νωρίτερα, μικρότερα και πιο αδύναμα, και απαιτούν πολύ περισσότερη προσοχή.

Link

http://www.cdc.gov/art/


Andreas Makris

Comments

Popular Posts