Η δωρεά ωαρίων


Η δωρεά ωαρίων

Η ανάγκη για δωρεά ωαρίων ολοένα και αυξάνεται. Χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού μέσω της δωρεάς ωαρίων.
Το νομοθετικό πλαίσιο ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα ο νόμος ξεκάθαρα καθορίζει τον αλτρουιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δωρεά ωαρίων και απαγορεύει σαφώς οποιαδήποτε εμπλοκή με εμπόριο ωαρίων. Επίσης, προασπίζει την ανωνυμία τόσο της δότριας  ωαρίων όσο και της λήπτριας.
 Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού έχει αρθεί η ανωνυμία τόσο για την δωρεά ωαρίων όσο και για τη δωρεά σπέρματος. Μερικά από αυτά τα κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τα έχουμε επισκεφτεί  και  εκεί  πλέον νόμιμα επιτρέπεται, είτε για ζευγάρια, είτε για άτομα χωρίς σύντροφο, μέσω της διαδικασίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, να προβούν σε προσπάθεια απόκτησης παιδιού με γνωστό ή ανώνυμο δότη σπέρματος από τράπεζα σπέρματος. Είναι επίσης νόμιμο να χρησιμοποιήσουν γνωστό δότη σπέρματος  σε μια σχέση (ετεροφυλόφιλή ή ομοφυλόφιλη), χωρίς να χρειάζεται  ο δότης να αναλάβει την πατρότητα. Ανάλογα επιτρέπεται νομικά και η λήψη ωαρίων από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου η δότρια μπορεί να είναι γνωστή ή άγνωστη.    
Δεδομένου ότι το ποσοστό γεννήσεων με κατεψυγμένα ωάρια παραμένει χαμηλό, η δωρεά ωαρίων  μπορεί να δώσει λύση στην προσπάθεια χιλιάδων  γυναικών για επίτευξη εγκυμοσύνης. Τα ποσοστά  επιτυχίας με χρήση δανεικών ωαρίων είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς δεν υπάρχει σχέση με την ηλικία της μελλοντικής μητέρας, αλλά μόνο με την ηλικία της δότριας .

 Links:

http://www.kosmogonia.gr/index.php/el/exosomatikigonimopoihsh/121-2010-06-01-14-31-18.html
Δωρεάν βραδιές ενημέρωσης
http://www.kosmogonia.gr/index.php/el/information.html

Comments

Popular Posts