Αλήθειες και μύθοι - εξωσωματική γονιμοποίηση


Η Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Εξωσωματική γονιμοποίηση και Μικρογονιμοποίηση. Οι αλήθειες και οι μύθοι» διοργανώθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, στις 9:00 π.μ., στην Αίθουσα διαλέξεων του Μαιευτηρίου «Μητέρα» (Λ. Κηφισίας & Ερ. Σταυρού 6, Μαρούσι), η Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος.

Σύγχυση επικρατεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις αλήθειες και τους μύθους σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση

Η Επιστημονική Ημερίδα, είχε μεγάλη ανταπόκριση στον ιατρικό κόσμο της χώρας - περισσότεροι από 350 Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι, Βιολόγοι, Εμβρυολόγοι και Παιδίατροι έλαβαν μέρος - για τον λόγο ότι κατόρθωσε με την βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων να απαντήσει σε φλέγοντα ερωτήματα για τα οποία υπήρχε σύγχυση απόψεων.

Θέματα ομιλιών

Προκαλούν τα φάρμακα γονιμότητας σύνδρομο υπερδιεγέρσεως ωοθηκών;

Υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων γονιμότητας και καρκίνου;

Είναι τα παιδιά που γεννιούνται με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης φυσιολογικά;.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης;.

Είναι επικίνδυνες οι κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;.

Βελτιώνει η υστεροσκόπηση τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Αλήθεια ή μύθος η σχεδίαση εμβρύων στο εργαστήριο;

Ο κύριος Giles Palmer παρέθεσε ομιλία για την παρεξηγημένη αντίληψη του σχεδιασμού μωρών, περιγράφοντας τι είναι δυνατόν να συμβεί σε ενα εργαστήριο IVF. Οι τρέχουσες γενετικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εμβρύων για ιατρικούς λόγους ενώ επιθυμητά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση, το χρώμα ματιών, η νοημοσύνη είναι λιγότερο κατανοητά από γενετικής άποψης και απαιτούν έναν μη ρεαλιστικό αριθμό ωαρίων για να ελεγχθούν.

Επίσης τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πάνω στην τεχνική PGD, τις δυνατότητες της γονιδιακής θεραπείας και τις δυσάρεστες συνέπειες της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

“ Έρευνα, θεραπεία και διάγνωση που επηρεάζουν το γενετικό κώδικα πρέπει να τίθεται κάτω από αυστηρό έλεγχο και μετά από ανάλυση των πιθανών ρίσκων και ωφελειών.

Αποτελεί καθήκον μας η προστασία του υπογόνιμου ζευγαριού με σκοπό μας να αυξήσουμε τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς με σεβασμό πάντα σε όλα τα στάδια των εμβρύων τους

Εν τέλει ο γενετικός έλεγχος των εμβρύων για ιατρικούς λόγους αποτελεί πραγματικότητα, τα υπόλοιπα ανήκουν στην επιστημονική φαντασία!!”

Κατά την διάρκεια της ομιλίας το κοινό κατέθεσε τις απόψεις του συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο για το τι θεωρούν πιθανό να αποτελεί πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον στον κόσμο του σχεδιασμού μωρών!

See slide show/ Βλέπε την παρουσίαση

---------------------------------------------------------------------------------------------------

UK

Giles Palmer explained the misconception of designer babies, illustrating what is possible in the IVF laboratory. Current genetic techniques are use for the screening of embryos for medical reasons-desired characteristics such as physical appearance, eye colour, intelligence are little understood and would require an unrealistic number of eggs to screen for such things!

He outline the progress of PGD, prospects for gene therapy and the myth of cloning human!


“Research, treatment and diagnosis affecting the genome should be undertaken only after rigorous prior assessment of potential risks and benefits. Care to protect the vulnerable infertile couple to allow optimum chance of becoming parents with respect to all stages of the embryo

Genetic screening for Medical indications is possible the rest is science fiction!!”


See slide show/ Βλέπε την παρουσίαση

Comments

Popular Posts