Focus on Dr Alan Thornhill


Ο Dr Thornhill εργάζεται στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εδώ και 20 χρόνια και είναι ο επίτιμος ομιλητής του συνεδρίου “Πρωτοπορία στην Εξωσωματική” τον Μάρτιο του 2014 με θέμα “Αφαλέστερη εξωσωματική γονιμοποίηση”.
 
 Απέκτησε το PhD του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα “Η επιρροή των φυλετικών χρωμοσωμάτων στην πρώιμη ανάπτυξη στο ποντίκι” και έκτοτε έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα στους κλάδους της γονιμότητας και της γενετικής.
Ο Dr Thornhill εργάζεται στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως κλινικός εμβρυολόγο και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Kings College Hospital, St ThomasHospital, London Fertility Centre and London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre) καθώς και στις ΗΠΑ (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota).
Έχει τελέσει ως αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προεμφυτευτικού Ελέγχου (PGD Consortium) του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και ως γραμματέας του οργανισμού Alpha-Scientists in Reproductive Medicine καθώς και ως μέλος του ΔΣ του Progress Educational.
Έχει συχνές εμφανίσεις τόσο σε εφημερίδες όσο και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπου συζητάει θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αναπαραγωγικής γενετικής. Μεταξύ των τηλεοπτικών του εμφανίσεων συγκαταλέγονται και η εκπομπές “Embarrassing Bodies” και “Cutting Edge” στον τηλεοπτικό σταθμό Chanel 4 στην Αγγλία.
Το Νοέμβριο του 2009 έγινε μέλος του HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority). Το HFEA είναι η δημόσια Αρχή ελέγχου των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου και όλης η έρευνα που σχετίζεται με τα ανθρώπινα έμβρυα. Επίσης μεριμνά για την αντικειμενική ενημέρωση του κοινού σε θέματα γονιμότητας.
Το HFEA θεωρείται οργανισμός πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο ως η πρώτη και πιο μακράν η πιο δυναμική Αρχή για θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στον επιστημονικό χώρο συχνά αποτελεί τον “διαιτητή” σε θέματα βιοηθικής, ιδιαίτερα σε πρωτοποριακές νέες μεθόδους (όπως δωρεά ωαρίων και προεμφυτευτικός έλεγχος).  Πρόσφατα, (και κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, με την συμμετοχή του κοινού) η Αρχή ενέκρινε την νέα μέθοδο μεταφοράς μιτοχονδριακού DNA δότριας σε ωάρια λήπτριας. Με αυτήν την απόφαση το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα διεθνώς που επιτρέπει την “μεταμόσχευση” μιτοχονδρίων σε γυναίκες που κινδυνεύουν να κληρονομήσουν μιτοχονδιακές ασθένειες στα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι παιδί που περιέχει γενετικό υλικό από τρείς ανθρώπους και έχει χαρακτηριστεί από τα MME ως three parent baby (παιδί με τρείς γονείς) ή ως designer baby (προσχεδιασμένο μωρό).
Ο Dr Thornhil, τώρα εργάζεται ως αναπληρωτής Διευθυντής Market Development για θέματα αναπαραγωγικής και γενετικής υγείας στην εταιρία Illumina και είναι Ομότιμος Καθηγητής Αναπαραγωγικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Kent.

Comments

Popular Posts