Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια τι ακολουθεί?

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση εφαρμόζεται από το 1978 με την γέννηση της Louise Brown ενώ από το 1990 θεωρείται διαδικασία ρουτίνας, δηλαδή εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό γυναικών με σιγουριά. Επίσης ένα πολύ θετικό γεγονός είναι ότι η ίδια η Louise Brown έχει πλέον γεννήσει το δικό της παιδάκι με φυσικό τρόπο.

Σήμερα η εξωσωματική είναι πολύ διαδεδομένη και σε μερικές χώρες έως και το 3% των παιδιών που γεννιούνται είναι από IVF. Για παράδειγμα στην Αγγλία γίνονται πάνω από 60000 κύκλοι IVF τον χρόνο. Παρόλα αυτά τα καλά νέα για την ανάπτυξη της εξωσωματική δυστυχώς η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί μετά από IVF σήμερα είναι μόλις 35%. Άρα δυστυχώς η πρώτη αποτυχία μετά από εξωσωματική έχει πιθανότητα περίπου 65% ακόμη και σε λεγόμενες "ελαφριές" περιπτώσεις. Σαν παράδειγμα σκεφτείτε να σας έλεγαν στο δελτίο καιρού ότι έχει 65% πιθανότητα να βρέξει και όντως έβρεχε, θα παραξενευόσασταν? Μάλλον όχι, αλλά άλλο να βρέξει μία μέρα και άλλο πολλές μέρες συνεχόμενα. Εκεί ίσως κάτι τρέχει... Επίσης, το κόστος της εξωσωματικής παραμένει αρκετά υψηλό (και σε άλλες χώρες είναι ακόμη πιο ψηλό). Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο πρώτος ή και ο δεύτερος κύκλος είναι δωρεάν. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό αλλά έχουμε τον ΕΟΠΥΥ που τουλάχιστον καλύπτει μέρος των φαρμάκων.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν εάν έχετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα; Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο συζητήστε το με τον γιατρό σας! Ο γιατρός σας γνωρίζει το ιστορικό σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και μπορεί να σας συμβουλέψει για την επόμενη κίνηση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε τις φωτογραφίες που σας δίνουν πολλές από τις κλινικές από τα έμβρυα σας πριν την εμβρυομεταφορά για να έχει εικόνα ο γιατρός ή ένας εμβρυολόγος που θα συμβουλευτείτε για την ποιότητα των εμβρύων.....

 
Giles Palmer & Αντρέας Μακρής
Ναυτικό Μουσείο Ημερίδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής , 13 Δεκ 2014

Comments

Popular Posts